07 Novi Sad

REJSELIVET er i det mindste en historie værd

Novi Sad, Serbien

Skibet lægger til i Serbiens tredjestørste by, Novi Sad. På en lille byrundtur nyder vi den hyggelige by til fods. I Novi Sad boede Albert Einstein med sin familie i forrige århundrede, og serberne ynder at fortælle, at Einsteins serbiske kone havde en finger med i spillet i hans banebrydende relativitetsteori. Byen er i dag en charmerende og livlig by. Novi Sad var i lange perioder en del af Habsburgerriget og har et meget europæisk udtryk. Her er hyggelige gågader med caféer og parker ikke langt fra Donau, som er byens livsnerve. I 1999 blev broerne i byen bombet, og ruinerne hæmmede i flere år sejlads gennem byen. 
Sammen med rejselederen spadserer vi en tur gennem byens gamle historiske centrum, som er fyldt med storslåede gamle bygninger. Vi går igennem de smalle gader og besøger fiskernes marked og oplever det lokale liv. Efter byrundturen kan du måske slå dig ned på en af de traditionelle serbiske pubber - også kaldet "kafanas" - og nyde en af de lokale drikke. 
Midt på dagen er der frokost på skibet, og resten af eftermiddagen kan bruges til at gå på opdagelse i den hyggelige by eller måske lidt afslapning på skibets soldæk. Du kan også deltage i eftermiddagens udflugt til Krušedol
klosteret, hvor vi også skal smage på serbisk vin.

  

Novi Sad er den næststørste by i Serbien og hovedstaden i den autonome provins Vojvodina. Det er beliggende i den sydlige del af Pannonian Plain på grænsen til Bačka og Syrmia geografiske regioner. Liggende på bredden af Donau-floden vender byen ud mod fruška Goras nordlige skråninger. Ifølge folketællingen i 2011, novi Sad proper har en befolkning på 250.439 mens dens byområde (herunder de tilstødende bosættelser Petrovaradin og Sremska Kamenica) omfatter 277.522 indbyggere. Befolkningen i det administrative område af byen i alt 341.625 mennesker. 
 Novi Sad blev grundlagt i 1694, da serbiske købmænd dannede en koloni over Donau fra Petrovaradin-fæstningen, en strategisk habsburgsk militærpost. I de efterfølgende århundreder blev det et vigtigt handels-, produktions- og kulturcenter og er historisk blevet døbt det serbiske Athen Byen blev stærkt ødelagt under revolutionen i 1848, men blev efterfølgende genopbygget og restaureret. I dag er Novi Sad sammen med den serbiske hovedstad Beograd et industrielt og finansielt centrum, der er vigtigt for den serbiske økonomi. Novi Sad er europæisk kulturhovedstad for 2022 og Europæisk Ungdomshovedstad 2019.

     

  Krušedol-klosteret
Med bus kører vi en tur ud på landet. Vi besøger først Krušedol-klosteret, der ligger tæt ved Fruška Gora-bjerget. I middelalderen blev der opført mere end 15 serbisk-ortodokse klostre i området og Krušedol-klosteret, som vi skal besøge er især kendt for sine freskoer fra det tidlige 16. århundrede. Her ligger også adskillige kendte og fremtrædende personligheder fra den serbiske historie begravet. 

Sremski Karlovci
Fra klostret fortsætter vi til Sremski Karlovci, der er en af Serbiens store vinregioner. Vi skal besøge Zivanovic-familien, som i flere generationer har produceret deres egen vin, "Bermet", som bla. er blevet nydt af det habsburgske monarki og den russiske zar. Vi får en rundvisning i familiens smukke have, ser en vinkælder og besøger "honningmuseet". Vi slutter selvfølgelig besøget med at smage på familiens vine og deres økologiske honning.    

Related Images: