Kizhy

REJSELIVET er i det mindste en historie værd

Sorter efter

Fra Mandrogy mandag 5. juni 2017 kl. 15:00 til Kizhi tirsdag 6. juni 2017 kl. 08:00, 330 km.

Frilandsmuseet på Kizhi-øen

Vi er nu kommet ind i Karelien - den nordvestlige region af Rusland - og foran os kan vi se øen med den karakteristiske trækirke fra senmiddelalderen med de 22 kupler, der nok er den vigtigste attraktion på Kihzi frilandsmuseum.
Flere af bygningerne er flere hundrede år gamle og har deres oprindelse, hvor de står, mens andre er flyttet hertil i 1970'erne fra den omkringliggende egn og genopført akkurat som de oprindeligt blev bygget i 1700- og 1800-tallet.
Frilandsmuseet, der er medtaget på UNESCO's verdens kulturarvsliste, er blandt de største i Rusland og samtlige bygninger er af træ og opført uden brug af søm og skruer. Hele området er åbent med bygningerne spredt mellem markerne i modsætning til f.eks. Danmark, hvor de gamle landsbyhuse blev opført centralt med markerne rundt omkring.
Vi får en guidet rundvisning på frilandsmuseet, der godt kan betegnes som et af højdepunkterne på dette flodkrydstogt.

Et kirkekompleks i træ, Forklarelseskirken

Vi starter besøget ved kirkekomplekset, hvor det bag kirkemuren viser sig, at her er to kirker, den store sommerkirke - Forklarelseskirken - der stod færdig i 1714 med hele 22 løgkupler og en lille vinterkirke - Forbønskirken - bygget i 1694 og rekonstrueret i 1764. Derudover er her et klokketårn fra 1862.
Alt er udført i træ, og på en så snedig måde, at solens lys får træpladerne på kuplerne til at skinne, som var de lavet af det pureste sølv.
Bag kirkemuren ses også en mindre kirkegård med det russisk ortodokse kors der har tre tværbjælker.
Den korte øverste symboliserer skrifter over Jesus hoved, da han blev korsfæstet. Den midterste hvor armene blev naglet fast og den nederste skrå bjælke symboliserer fodstøtten.

Besøg i Forbønskirken

Vi besøger den lille vinterkirke, der er fyldt med forskellige ikoner og kan iagttage den flotte ikonostase, der adskiller kirkerummet og det bagvedliggende alter, som kun præsterne har adgang til.
Ikonostasen er opbygget efter bestemte regler. I midten findes døren (porten til Paradis) omgiver af Jomfru Maria og Ærkeenglen Gabriel.
Oven over er der en eller flere rækker af ikoner med helgener på siderne af den centralt placerede Jesus.
Flere af de skønne ikoner er fra 1600-årene, men de fleste er af nyere dato fra 18. århundrede.

Traditionel bondegård fra Karelien

Ved besøget i en af de traditionelle bondegårde, bliver vi placeret i storstuen på bænke langs husets ydervægge.
Huset er opbygget helt traditionelt og har i det ene hjørne komfuret centralt placeret så det kan opvarme flere rum. Her er også spisestedet og tallerkenrækken. I et andet hjørne står sengen.
Øverst er høloftet, men i dag står her en åben fiskerbåd og andre redskaber.
Her boede 18 personer som også levede af fiskeri. Man havde fire heste og 10-15 køer. Høns holdt man ikke, da man ingen korn havde og her var for koldt til at holde svin. Man dyrkede hør og vævede tøj.

Håndværk

Det traditionelle håndværk mestres endnu.

På broen hos kaptajnen

Vi fik foretræde hos kaptajnen, som forklarede om navigation på floderne.

Related Images: