Indkvartering på hotel og afslapning efter flyrejsen. Vi spiser frokost på hotellet kl. 13.00. Kl. 14.00 tager vi på sightseeing. Vi ser bl.a. Kukuldash-madrasaen (en madrasa er en højere skole for islamiske lovstudier, arabisk sprog og Koranen) fra det 16. århundrede nær den store Chorsu-basar, og vi besøger museet i den gamle by med Tasjkents måske fineste seværdighed, et koranhåndskrift fra det 7. århundrede, som siges at være verdens ældste bevarede Koran. Håndskriftet tilskrives den tredje kalif, Uthman. Endelig studerer vi nogle af de nyere monumenter og bygninger, både fra sovjettiden og fra perioden efter Usbekistans uafhængighed i 1991.
Hop til
Hop til
Tasjkent (usbekisk: Toshkent eller Тошкент; russisk: Ташкент) er hovedstaden og den største by i Usbekistan.
Det er en gammel by på Great Silk Road fra Kina til Europa. Små rester af den antikke by efter jordskælvet i 1966 og tidligere moderniseringsarbejde efter 1917-revolutionen. Tasjkent forbliver en by fra sovjettiden, der ikke har meget tilbage fra sin gamle centralasiatiske fortid. Byen har en blanding af moderne nye kontorbygninger, hoteller, parker og smuldrende boligblokke i sovjetisk stil. Gaderne er generelt rene, og der er ikke for mange huller i byens centrum. Længere ude er infrastrukturen ikke så god.
I løbet af de sidste par år har den usbekiske regering indledt et større genopbygningsprogram i centrum af byen. Veje, regeringsbygninger og parker er alle ved at blive rekonstrueret (mange historiske bygninger og steder bulldoseres undervejs). For den besøgende ser den nye by meget imponerende ud, selvom mange af de lokale beboere endnu ikke har set nogen forbedring i deres boligområder.
Tasjkent venter på en boom. Infrastrukturen, hotellerne og butikkerne er der, men tilstrømningen af mennesker og forretning har ikke lykkedes at realisere sig. Dette skyldes til dels en kombination af regeringens politik og dårlig omtale.
Tasjkent har en befolkning på 2,3 millioner mennesker (2012).
Tasjkent har et typisk kontinentalt klima med varme somre og kolde vintre. De bedste årstider for rejser til Tasjkent er april-maj og september-oktober.
Selvom usbekisk nu er det officielle sprog, er russisk modersmål for de fleste bosatte i Tasjkent, selvom de fleste også taler usbekisk. De fleste virksomheder bruger russisk i deres skilte, menuer og andet trykt materiale. Kun regeringsinstitutioner bruger usbekisk som førstesprog, og selv da er mange regeringsformer og rapporter på russisk snarere end usbekisk. Usbekisk bruger nu det latinske alfabet snarere end det kyrilliske, der blev brugt under Sovjetunionen. Dette er en kilde til forvirring for mange usbekere, især dem fra den ældre generation. Kort efter Sovjetunionens og Usbekistans fald erklærede uafhængighed i 1991 blev det skrevne usbekiske sprog konverteret tilbage til latinske tegn. Mange ældre usbekere har svært ved at læse de latinske tegn. Usbekisk er et tyrkisk-baseret sprog, og selvom usbekere og tyrkere ikke kan kommunikere direkte direkte, kan de bedre uddannede på begge sider normalt finde en vis fælles forståelse.
Mange af tegnene i Tasjkent er på kyrillisk. Et betydeligt antal russiske ord svarer til deres engelske kolleger. At lære det kyrilliske alfabet, ikke så svært som man måske tror, vil hjælpe en rejsende til at læse skilte og i restauranter. Det er meget nyttigt for den afslappede besøgende i Tasjkent at lære et par grundlæggende russiske eller usbekiske ord og sætninger. Hvis du har brug for at tale engelsk, er unge det bedste valg, og selv da er der ingen garanti for, at de vil tale mere end grundlæggende engelsk.
Navnet Tasjkent tilskrives normalt de tyrkiske ord "tash" ("sten") og det persiske ord "kent" ("by"), der betyder "by af sten". En anden mening henviser til det sogdianske ord "tschatsch", der betyder "sted på en bakke".